W taki dzień jak dziś, gdy skończyły się wakacje a niebo zakrywa gruba warstwa ciemnych chmur warto jest zjeść coś dobrego. Naszą dzisiejszą propozycją jest Bruschetta – grzanka, która jest jednym z naszych dobrych wspomnień wyprawy do Kalabrii. Włoska grzanka z pomidorami i bazylią jest jednym z symboli Włoch. Nie wiadomo gdzie się narodziła, ale podejrzewa się, że było to danie prostych robotników pracujących tłoczniach oliwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to potrawa tak wspaniała, że doczekała się własnego święta. Każdego roku w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty.

Bruschetta – składniki na 2 porcje:
- Dwie kromki jasnego chleba – np. ciabatta, ale dobrze sprawdza się też chleb z naszego przepisu
- Dwa ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- Bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Bruschetta – sposób przygotowania:
Chleb nacieramy przekrojonym na pół czosnkiem, następnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Pomidory kroimy w drobną kostkę, odciskamy nadmiar soku. Tak przygotowane pomidory nakładamy na kromki chleba.
Grzanki pieczemy w temperaturze 190 stopni do chwili zrumienia się pieczywa. Po wyciągnięciu dodajemy świeżą bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Narobiłeś smaka! Teraz tylko nie wiem czy większą ochotę mam na kanapkę czy coś po włosku 😉 Ja to jestem totalnym leniem w kuchni, a że pod nosem mam moją ulubioną Sypką Mąkę, to ciągle coś zamawiam. Totalnie polecam każdemu, kto też nabrał ochoty na włoskie przysmaki! 😀
Ostatnio wypróbowałam ten przepis! A jak nie mam czasu to chętnie zamawiam gotową i pyszną bruschettę z Sypkiej Mąki!