Po wielu próbach udało nam się opracować sprawdzony przepis na domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie. Chleb z przepisu jest bardzo zdrowy, pyszny i pozostaje świeży przez wiele dni. Szczególnie dobrze sprawdza się w roli tostów, ponieważ zyskuje dodatkowe walory smakowe. Przepis jest godny polecenia jednak wymaga dość dużo zachodu, jeżeli jednak to Twoje pierwsze próby z domowymi wypiekami zacznij od przepisu na domowy chleb na drożdżach, który znajdziesz na naszym blogu. Przygotowuje się go dużo szybciej i praktycznie zawsze wychodzi. Jeżeli będziecie przygotowywać chleb na podstawie naszych przepisów to dajcie znać, jak Wam poszło! Smacznego!

Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie – składniki
Zaczyn:
- 30 gramów zakwasu żytniego
- 100 gramów mąki pszennej chlebowej (typ 1050)
- 50 ml wody
Ciasto właściwe:
- Cały zaczyn
- 400 gramów mąki pszennej chlebowej (typ 1050)
- 250 ml wody
- 10 gramów soli
- Garść mąki do wyrabiania ciasta
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie – sposób przygotowania
Zaczyn
Najważniejszym elementem w tym przepisie jest zakwas żytni, powinien być aktywny i dobrze ukształtowany. Jeżeli jednak zaczynasz dopiero swoją przygodę z domowymi wypiekami polecamy poszukać zakwasu wśród znajomych, nie zdajecie sobie nawet sprawy z tego jak wiele osób piecze w domu pieczywo. Niebawem jednak na blogu pojawi się artykuł o domowej produkcji różnych rodzajów zakwasów, musimy jednak wszystko wcześniej przetestować.
Aktywny zakwas należy wlać do dużego naczynia, dodać wodę i mąkę, następnie wszystko dokładnie zamieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą bądź folią aluminiową, odstawić do spokojnego miejsca, gdzie nie będzie narażone na przeciągi – np. do wyłączonego piekarnika. Zaczyn powinien być odstawiony na co najmniej 10 godzin. Po tym czasie na powierzchni powinno pojawić się wiele bąbelków, to dobry znak – zakwas żyje i pracuje.
Przygotowanie ciasta właściwego
Gotowy zaczyn należy dokładnie zmieszać z pozostałymi składnikami, powinno mieć formę dość suchej niekształtnej kuli. Dobrze wymieszane ciasto odstawiamy na godzinę, podobnie jak wcześniej najlepiej w dość ciepłe i chronione przed przeciągami miejsce.



Tak przygotowane ciasto wrzucamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto mocno zagniatamy, od czasu do czasu podsypując delikatnie mąką, ponieważ może kleić się do rąk. Po kilku minutach zagniatania ciasta zmieniamy zupełnie taktykę: zaczynamy je składać. Ciasto uklepujemy w dość cienki prostokąt, następnie składamy tak aby górna krawędź prostokąta spotkała się z dolną a lewa z prawą. Następnie powtarzamy to działanie 7-8 razy. Złożone ciasto przekładamy zaś do dość dużej silikonowej keksówki, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ciasto powinno być odstawione w spokojne, ciepłe miejsce.
Pieczenie
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego w opcji góra-dół do 230 stopni. Jeżeli macie kamień do pizzy warto postawić keksówkę na rozgrzanym kamieniu. Do rozgrzanego piekarnika, oprócz ciasta, wstawiamy naczynie żaroodporne z kilkoma szklankami wody, parując nada chlebowi chrupiącą skórkę. Po 3-4 minutach pieczenia chleba należy otworzyć piekarnik i delikatnie naciąć nożem tworzącą się skórkę, dzięki temu zabiegowi chleb nie popęka w nieoczekiwanych miejscach. Chleb powinien być gotowy po 40-45 minutach, zależy to jednak od sprawności Waszego piekarnika więc musicie to przetestować. Wypiek jest już gotowy, gdy po wyciągnięciu i puknięciu w spód chleba wydaje głuchy odgłos. Chleb po wyciągnięciu z pieca jeszcze dochodzi, w żadnym razie nie wolno więc przekroić świeżo wyciągniętego z pieca chleba – trzeba dać mu czas. Smacznego!
Jeżeli upieczesz chleb według naszego przepisu daj nam znać, możesz nas znaleźć na Facebooku!
Pyszny!! Ja uformowałam bardziej fantazyjny kształt i też wyszedł pyszny chlebek. Skóra chrupiaca tak jak lubię, dzięki!! Właśnie robię drugi raz 😀