Domowy chleb pszenny

Nasz domowy chleb pszenny jest naprawdę prosty i co najważniejsze zawsze wychodzi. Warto go wypróbować nasz przepis w czasie epidemii, ponieważ nie wymaga żadnych trudno dostępnych składników i jest naprawdę smaczny. Przygotowanie chleba trwa około 15 godzin, jednak Twoja praca ograniczy się tylko do zmieszania składników i zagniecenia ciasta. Nastaw ten chleb już dziś, będzie idealny na jutrzejsze śniadanie.

Domowy chleb na drożdżach

Składniki na domowy chleb pszenny

  • 400 gramów mąki pszennej 450
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki soli
  • Płaska łyżeczka suchych drożdży
  • Mąka do zagniatania chleba

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wsypujemy do głębokiej miski, mieszamy przez 4-5 minut. Ciasto powinno być płynne, ale jednocześnie powinno się „mocno ciągnąć”.

Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać od 10 do 12 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia – im cieplej tym krócej.

Wyrośnięte ciasto wylewamy na stolnicę mocno oprószoną mąką, następnie posypujemy je delikatnie mąką tak by nie kleiło się do rąk blatu. Ciasto zagniatamy, od czasu do czasu podsypując delikatnie mąką, ponieważ może kleić się do rąk. Po kilku minutach zagniatania ciasta zmieniamy zupełnie taktykę: zaczynamy je składać. Ciasto uklepujemy w dość cienki prostokąt, następnie składamy tak aby górna krawędź prostokąta spotkała się z dolną a lewa z prawą. Powtarzamy to działanie 7-8 razy. Złożone ciasto przekładamy do dość dużej silikonowej keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ciasto pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza, co ważne piekarnik powinien być rozgrzany w opcji góra – dół a nie termo obieg. Jeżeli masz kamień do pizzy tym lepiej, keksówkę postaw na nagrzanym kamieniu.

Chleb jest gotowy wtedy, gdy po wyciągnięciu z pieca zapukamy w jego spód i wyda głuchy, pusty odgłos. Jeśli jest plastyczny albo miękki warto wstawić go na jeszcze kilka minut do piekarnika. Gotowy chleb musi ostygnąć, w żadnym wypadku nie wolno wcześniej kroić.