Krem z pieczonej papryki

Po wegetariańskich plackach z cukinii przyszedł czas na jakąś zupę. Krem z pieczonej papryki ma zaskakujący, głęboki smak. To jedna z tych zup, które przyrządza się szybko, ale także z małym nakładem sił i składników. Sprawdza się super w towarzystwie grzanek, mozzarelli oraz świeżej bazylii. Polecamy szczególnie na zimne jesienne dni, ponieważ ta potrawa przynosi zawsze trochę słońca do domu.

Składniki na krem z pieczonej papryki

  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • Grzanki, mozzarella, świeża bazylia

Krem z pieczonej papryki – sposób przygotowania

Uprzednio umyte papryki pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Papryka jest gotowa, gdy zmieni kolor na ciemniejszy.

papryki w piekarniku na krem z pieczonej papryki

W czasie, gdy papryka się piecze do garnka wrzucamy mleczko kokosowe, pomidory i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu.

Po upieczeniu papryki odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do garnka z gotującymi się pozostałymi produktami. Na koniec wszystko blendujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

blendowanie kremu z pieczonej papryki

Doprawiamy do smaku i gotowe! Krem najlepiej smakuje z grzankami, kawałkami mozzarelli oraz listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Jeśli szukacie przepisów albo po prostu chcecie pogadać o jedzeniu zapraszamy na naszą grupę Facebookową!