Po wegetariańskich plackach z cukinii przyszedł czas na jakąś zupę. Krem z pieczonej papryki ma zaskakujący, głęboki smak. To jedna z tych zup, które przyrządza się szybko, ale także z małym nakładem sił i składników. Sprawdza się super w towarzystwie grzanek, mozzarelli oraz świeżej bazylii. Polecamy szczególnie na zimne jesienne dni, ponieważ ta potrawa przynosi zawsze trochę słońca do domu.
Składniki na krem z pieczonej papryki
- 3 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 1 łyżka miodu
- Sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- Grzanki, mozzarella, świeża bazylia
Krem z pieczonej papryki – sposób przygotowania
Uprzednio umyte papryki pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Papryka jest gotowa, gdy zmieni kolor na ciemniejszy.

W czasie, gdy papryka się piecze do garnka wrzucamy mleczko kokosowe, pomidory i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu.
Po upieczeniu papryki odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do garnka z gotującymi się pozostałymi produktami. Na koniec wszystko blendujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.



Doprawiamy do smaku i gotowe! Krem najlepiej smakuje z grzankami, kawałkami mozzarelli oraz listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Jeśli szukacie przepisów albo po prostu chcecie pogadać o jedzeniu zapraszamy na naszą grupę Facebookową!
Cześć Gotowy! Bardzo podobają mi się twoje przepisy. Wrzucisz coś świątecznego? Może ryba po grecku? 🤗
Dzięki wielkie! Niebawem wracamy z nowymi przepisami 🙂