Lasagne bolognese a’la Gotowy na więcej!

Wiemy, że już się stęskniliście więc przynosimy Wam przepis na naszą autorską lasagne bolognese. Nie odważymy się nazwać jej włoską lasagne bolognese, bo ortodoksyjni czytelnicy i prawdziwi włosi mogliby się obrazić. Powiedzmy sobie jasno, że to nasza własna wariacja na temat, taki przepis na lasagne bolognese a’la Gotowy na Więcej. Jednak mimo tego, że nie jest to przepis oryginalnie włoski to bardzo polecamy go spróbować. Jak zwykle jest smacznie i bardzo prosto, z pewnością go polubicie.

Jeśli lubisz nasze przepisy chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami z Gotowy na Więcej zapisz się koniecznie do naszego newslettera! Formularz znajdziesz na końcu strony. Przypomnimy Ci o nowościach na naszej stronie, planujemy także przepisy dostępne tylko dla subskrybentów, zatem nie ma na co czekać, zapisz się!

Składniki na lasagne bolognese

  • Pół opakowania płatów makaronu lasagne
  • 250 gramów sera Mozzarella

Sos bolognese:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • papryka
  • 1 pieczarka
  • Średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 litra pasaty pomidorowej
  • Kilka kropel Tabasco
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, etc.)  

Sos beszamelowy:

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Lasagne bolognese – sposób przygotowania

Mięso wyjmij z lodówki, do przygotowania potrawy powinno być w temperaturze pokojowej, będzie wtedy smakowało najlepiej.

Przygotowanie sosu bolognese

Warzywa oraz boczek pokrój na bardzo drobne kawałki. Mają stanowić dodatek smakowy a nie główną treść potrawy. Na patelni z niewielką ilością oleju usmaż marchewkę, następnie zaś dodaj cebulę, paprykę oraz pieczarki. Gdy warzywa będą już miękkie, zdejmij je z patelni.

warzywa na desce
warzywa na [atelni

Na patelni po warzywach usmaż drobno posiekany boczek. Gdy tłuszcz już trochę się wytopi dodaj posiekany czosnek oraz mięso. Smaż tak długo, aż wołowina będzie dobrze dosmażona. Mięso i warzywa przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj bulion oraz passatę pomidorową. Sos gotuj na niewielkim ogniu przez co najmniej 40 minut, płyn musi się mocno zredukować. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku.

sos bolgonese przygotowanie

Przygotowanie sosu beszamelowego

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. Na czystej patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie już płynne dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, nie przestając mieszać – to ważne, unikniemy wtedy grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową. Sos powinien być dość gęsty, jednak nie wolno przesadzić.

sos beszamelowy przygotowanie

Gdy mamy już gotowy sos bolognese oraz sos beszamelowy możemy przejść do właściwego przygotowania naszej lasagne bolognese. Po pierwsze: rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie zaś w dużym garnku ugotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oliwy. W tak przygotowanej kąpieli ugotuj płaty makaronu lasagne, wystarczy 3-4 minuty makaron musi być tylko miękki, ugotuje się już w trakcie pieczenia potrawy. W moim naczyniu żaroodpornym mieszczą się trzy płaty makaronu w każdej warstwie, na raz gotuje nie więcej niż sześć płatów, inaczej zdarza im się sklejać.

gotowanie płatów makaronu lasagne
lasagne przed pieczeniem

Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wykładamy płaty makaronu lasagne, na który wylewamy sos bolognese i znów przykrywamy makaronem. Wszystko polewamy sosem beszamelowym i dodajemy garść mozzarelli. Procedurę powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnia warstwa powinna składać się z sosu beszamelowego i dużej ilości sera. Potrawę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Należy kontrolować czy ser na wierzchu potrawy się zbyt mocno nie spiekł. Po upieczeniu potrawa powinna przez co najmniej 10 minut odpocząć i ostygnąć. Smacznego!

upieczone lasagne