?>

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to jeden z naszych ulubionych przepisów. Smaczne danie można przyrządzić w dosłownie kwadrans, podstawowe składniki zaś są dostępne w praktycznie każdych osiedlowych delikatesach. W przypadku tego dania warto zadbać o troszkę lepszy ser niż zwykły ser Lazur, różnica w smaku będzie bardzo odczuwalna. Makaron najlepiej smakuje podany od razu z patelni, traci niestety trochę przy odgrzewaniu, dlatego też nie do końca jest to dobre danie do pracy. Niemniej jednak naprawdę polecamy ten przepis. Jeśli przyrządzicie to danie zachęcamy do podzielenia się zdjęciami potrawy, tu na blogu lub na naszej grupie na Facebook.

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

  • 200 gramów makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku baby (takie danie smakuje najlepiej)
  • 150 gramów dobrego sera pleśniowego np. gorgonzola
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Parmezan do smaku
  • Dodatkowo: sól, olej, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Najlepiej, jeżeli przygotujesz makaron al dente.

gotowanie makaronu

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj rozdrobniony czosnek. Pamiętaj, żeby mieszać, czosnek nie może się przypalić, bo będzie gorzki.

Na patelnie wrzucić cały szpinak, nie trzeba go rozdrabiać – pod wpływem temperatury zmniejszy zdecydowanie swoja objętość. Jeśli nie masz świeżego szpinaku zawsze możesz użyć mrożonego, lecz naszym zdaniem potrawa straci sporo smaku.

Do usmażonego szpinaku dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser oraz całą śmietanę. Mieszamy danie tak, aby się nie przypaliło. Gotowy sos serowo szpinakowy jest dość gęsty. Danie przyprawiamy, pamiętajmy, żeby uważać z solą, bo łatwo możemy przesadzić – sery pleśniowe często mają silny słony posmak.

sos szpinakowo serowy

Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron, następnie zaś wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Danie podajemy w głębokim talerzu posypane parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał koniecznie zajrzyj do naszej zakładki z przepisami – regularnie dodajemy nowe dania!

0 0 votes
Article Rating