Mashed Potatoes, czyli szkockie puree

Mashed potatoes będzie, póki co ostatnim szkockim akcentem na blogu, jeśli chcecie więcej Szkocji zajrzyjcie tu i tu. Mamy świadomość, że w naszych opisach i relacjach zabrakło części kulinarnej. Oczywiście szkocka whisky, haggis czy wydawać mogłoby się zwyczajne fish & chips są warte szerszego opisu, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Dziś w ramach kulinarnej klamry mamy dla Was przepis na Mashed potatoes with cheddar cheese, czyli szkocką wariację nad europejskim puree. Szkockie tłuczone ziemniaki są tradycyjnym dodatkiem do haggis, my wypróbowaliśmy je w jednym w Makars Mash Bar i bardzo nam smakowało. Dlatego też spróbowaliśmy odtworzyć ten przepis w Polsce, wypróbowaliśmy go z naszą swojską kaczką i wyszło naprawdę pysznie.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do gotowania
  • 50 gram sera cheddar
  • 3-4 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Drobno posiekany szczypiorek do posypania

Mashed Potatoes – sposób przygotowania

kaczka i pure

Ziemniaki należy obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny gotować się około 25 minut, aż do momentu, gdy będą miękkie.

Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy starty ser oraz rozpuszczone masło. Ziemniaki ubijamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, nie wolno ich w żadnym razie blendować. W międzyczasie dodajemy śmietanę, trzeba pilnować, żeby nie było jej za dużo – potrawa musi mieć zwartą konsystencję.

Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotowe Mashed Potatoes podajemy posypane startym serem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

0 0 vote
Article Rating