Mashed Potatoes, czyli szkockie puree

Mashed potatoes będzie, póki co ostatnim szkockim akcentem na blogu, jeśli chcecie więcej Szkocji zajrzyjcie tu i tu. Mamy świadomość, że w naszych opisach i relacjach zabrakło części kulinarnej. Oczywiście szkocka whisky, haggis czy wydawać mogłoby się zwyczajne fish & chips są warte szerszego opisu, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Dziś w ramach kulinarnej klamry mamy dla Was przepis na Mashed potatoes with cheddar cheese, czyli szkocką wariację nad europejskim puree. Szkockie tłuczone ziemniaki są tradycyjnym dodatkiem do haggis, my wypróbowaliśmy je w jednym w Makars Mash Bar i bardzo nam smakowało. Dlatego też spróbowaliśmy odtworzyć ten przepis w Polsce, wypróbowaliśmy go z naszą swojską kaczką i wyszło naprawdę pysznie.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do gotowania
  • 50 gram sera cheddar
  • 3-4 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Drobno posiekany szczypiorek do posypania

Mashed Potatoes – sposób przygotowania

kaczka i pure

essays and studies in honor of carleton brown universal essay introduction ap english lang and comp essays what the army values mean to me essay napoleon essay questions essay scholarship withoutZiemniaki należy obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny gotować się około 25 minut, aż do momentu, gdy będą miękkie.

Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy starty ser oraz rozpuszczone masło. Ziemniaki ubijamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, nie wolno ich w żadnym razie blendować. W międzyczasie dodajemy śmietanę, trzeba pilnować, żeby nie było jej za dużo – potrawa musi mieć zwartą konsystencję.

Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotowe Mashed Potatoes podajemy posypane startym serem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

0 0 vote
Article Rating