Meksykańskie burrito

Meksykańskie burrito to bardzo wdzięczna potrawa. Jest tania, szybko się ją przygotowuje i zawsze wychodzi. Super sprawdza się jako lunch do pracy, przystawka na przyjęcie czy potrawa dla dzieci. Warto ją przygotować choćby z tego powodu, że jest to danie jednogarnkowe i nie zrujnujemy przy tym całej kuchni.

Burrito na talerzu
Burrito na talerzu

Meksykańskie burrito – składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • Kukurydza – puszka
  • Czerwona fasola – puszka
  • Pomidory krojone – puszka
  • 100 gramów ryżu
  • Mała cebula
  • Awokado
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6-7 tortilli
  • Świeża kolendra
  • Przyprawy (sól, pieprzy, chili, cukier, suszony czosnek, bazylia)

Meksykańskie buritto – sposób przygotowania

Ryż ugotować i odstawić na bok, podobnie jak przy przepisie na ryż smażony, potrawa wymaga możliwie wysuszonego ryżu.

Smażenie farszu do burrito
Smażenie wołowiny i papryki

Rozgrzać olej w dużej patelni o grubym dnie, wrzucić wołowinę. W czasie, gdy wołowina będzie się smażyć należy pokroić papryki w małą kostkę a cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki dodajemy do smażącego się mięsa, gdy to będzie już mocno podsmażone. Po odczekaniu kilku minut dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, następnie wszystko zalewamy pomidorami. Gdy płyn się zredukuje dodajemy ryż, następnie przyprawiamy potrawę – powinna być co najmniej lekko pikantna. Nadzienie naszego buritto jest gotowe, gdy ryż wchłonie płyn.

Farsz do burrito
Farsz do burrito

Na rozłożony placek tortilla nakładamy kilka łyżek nadzienia, kilka plasterków awokado, wszystko następnie należy posypać kolendrą. Pamiętajcie, żeby przesadzić z ilością farszu, ponieważ trudno będzie zawinąć placek. Placek zawijamy w taki sposób by „zawiniątka” były ukryte. Zawinięte burrito pieczemy przez kilka minut na patelni grillowej bądź zwykłej patelni. Powyższe składniki pozwolą przygotować co najmniej 6-7 porcji.

Jeśli chcesz pogadać o gotowaniu to zapraszamy na naszą grupę na Facebooku: Gotowanie – najsmaczniejsze przepisy.