?>

Najlepszy, sprawdzony przepis na pizzę [PRZEPIS]

Przez wiele lat wydawało mi się, że w domu nie można przyrządzić smacznej pizzy. Wszystko zmienił blog www.niedzielnykucharz.pl ponieważ okazał się skarbnicą wiedzy, przez wiele miesięcy był dla naszego gospodarstwa domowego przewodnikiem podczas przygotowania cotygodniowych obiadów. Wśród wielu smacznych, sprawdzonych propozycji znalazłem przepis na calzone, czyli koniec końców zawijaną pizzę. Przepis pochodzi podobno od Anthony’ego Falco z Robert’s Pizza – podobno najlepszej pizzerii na Brooklinie. Faktycznie przepis na ciasto jest genialny, po kilkunastu próbach i drobnych zmianach okazało się, że jest to najlepszy przepis na pizzę, który trzeba propagować. Polecam spróbować.

Składniki najlepszej pizzy

Ciasto (na ok 3 placki):

  • 300 gram mąki (najlepiej 150 gram mąki typu 00 oraz 150 gram mąki typu 450)
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ½ łyżeczko soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy

Sos:

  • Puszka pomidorów
  • 2 łyżki bazylii suszonej
  • 2 łyżek oregano
  • Sól
  • Pieprz

Dodatki:

  • 300 gram sera Mozzarella
  • 1-2 łyżki sera Parmezan
  • Szynka
  • 3-4 pieczarki
  • Świeża bazylia

Przepis na pizzę

Składniki na ciasto wsypujemy do dużego pojemnika i dokładnie mieszamy, muszą stanowić jednolitą masę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy w spokoju na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto na pizze na stolnicy
Ciasto na pizze, które po wyrośnięciu, przed wyrabianiem

Po godzinie ciasto powinno wyglądać jak na powyższym zdjęciu. Ciasto wykładamy na stolnicę, dodajemy trochę mąki (na tyle żeby nie przyklejało się do rąk) i zaczynamy wyrabiać. W razie potrzeby do ciasta dodajemy trochę oliwy. Ciasto powinno być wyrabiane do czasu, gdy ma zwartą formę a po naciśnięciu jest elastyczne. Wyrobione ciasto dzielimy na porcje, wyrabiamy w niewielkie kulki i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto na pizze gotowe do wałkowania
Ciasto na pizze gotowe do wałkowania

W czasie, gdy ciasto wyrasta należy przygotować sos. Do niewielkiego garnka wrzucamy puszkę pomidorów i przyprawy. Jeżeli jednak pomidory są w całości należy wszystko zblendować na jednolitą masę. Sos gotujemy na wolnym ogniu aż trochę zgęstnieje.

Ciasto wałkujemy na cienkie placki, nie wolno jednak przesadzić. Na placek wlewamy łyżkę sosu, posypujemy łyżeczką parmezanu a następnie grubą warstwą sera mozzarella. Na sam wierzch kładziemy szynkę, pieczarki i kilka listków świeżej bazylii. Nie wolno przesadzić z ilością składników, czym mniej tym lepiej. Zazwyczaj na 1 placek zużywam jedną pieczarkę. Każdą pizzę przed upieczeniem posypuję szczyptą suszonej bazylii oraz oregano.

Pizza przed pieczeniem
Pizza na chwilę przed wrzuceniem do pieca

Pizza powinna się piec w piekarniku rozgrzanym do jego maksymalnej mocy. W naszym przypadku to 250 stopni Celsjusza. Warto skorzystać z kamienia do pizzy, jeśli jednak go nie posiadasz to pizza z tego przepisu wciąż jest pyszna. Pizza w rozgrzanym piekarniku piecze się 3-4 minut, jest dobra, gdy ser i ciasto delikatnie się zrumienią.

Pizza po wyjęciu z piekarnika

Po wyjęciu z piekarnika powinna odpocząć 3-4 minuty przed krojeniem, ponieważ jest wtedy najsmaczniejsza.

0 0 votes
Article Rating