Owsianka to jedno z najbardziej instagramowych dań śniadaniowych. Praktycznie u każdego fit blogera znajdziecie zdjęcia pięknych i zdrowych owsianek, aż ślinka leci. Zatem to nic dziwnego, danie jest fotogeniczne i na pewno to świetny sposób na rozpoczęcie dnia z kopyta. Pamiętajcie więc, że owsianki są bardzo sycące i nie będziecie czuć głodu aż do późnego obiadu. 🙂 Smacznego!

Składniki na owsiankę na wypasie
Składniki na 1 porcję. Czas przygotowania około 10 minut.
- 6-7 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
- Mleko lub / i wrzątek
- Czubata łyżka masła orzechowego bez dodatków (100% orzechów)
- 1 banan
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
Wsyp płatki owsiane do miseczki. Ugotuj mleka tyle, aby zakryło pół miseczki. My akurat nigdy specjalnie nie gotujemy płatków owsianych, zalewamy je po prostu gorącym mlekiem. Jeśli ograniczasz spożycie nabiału, możesz zmniejszyć ilość mleka o połowę, resztę zalewając wrzątkiem lub użyć samego wrzątku.
Pokrój drobno banana i wrzuć go do rozmiękniętych płatków owsianych, dodaj masło orzechowe i odrobinę soli. Wymieszaj dokładnie. Jeśli lubisz, możesz dodać jeszcze dodatkowy owoc.
Jeśli nasza owsianka przypadła Ci do gustu – sprawdź nasze pozostałe przepisy!