Pikantny kurczak Buffalo [PRZEPIS]

Przepis na pikantnego kurczaka w stylu Buffalo powstał w latach 60 w mieście Buffalo, w stanie Nowy Jork. Ten sposób przygotowania kurczaka stał się z miejsca hitem i do dziś jest stałym elementem menu sportowych barów oraz tradycyjnych restauracji. Wydaje się wręcz, że pikantny kurczak w stylu Buffalo jest dziś potrawą tak popularną i „amerykańską” jak tradycyjne hot dogi czy hamburgery. Oryginalnie w ten przepis wykorzystuje się przy przygotowaniu skrzydełek, polecam jednak wykorzystać pałki z kurczaka ze względu na większą ilość mięsa. Warto przygotować tego kurczaka ze względu na jego niebanalny smak, na który składa się pikantność papryki, octowa nuta oraz chrupkość panierki. Gwarantuję, że takich wrażeń smakowych nie zapewni Wam żaden z tradycyjnych polskich przepisów na kurczaka. Jeśli chcesz poznać historie tego przepisu warto zajrzeć pod ten link.

Pikantny kurczak w stylu buffalo. Kurczak na talerzu.
Pikantny kurczak w stylu Buffalo.

Pikantny kurczak Buffalo – przepis

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka (ok 1,2 kg, w zależności od wielkości)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 3 łyżki soli
  • pieprz ziołowy ( 1 łyżka )
  • pieprza czarny ( 1 łyżka )
  • pieprz cayenne ( 1 łyżka )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • papryka czerwona słodka ( 1 łyżka )
  • 1 butelka sosu Frank’s Red Hot (lub inny pikantny sos)
  • 50 gramów masła
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 400 gram maślanki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Frytki
  • Sałatka Colesław
Butelka pikantnego sosu Frank's RedHot
Czerwony, pikantny sos z papryki zapewni odpowiednią “ostrość” oraz ciekawą octową nutę dania.

Sposób przygotowanie kurczaka

  1. Pałki z kurczaka dokładnie umyj. Następnie wrzuć mięso do garnka, zalej wodą z dodatkiem 2 łyżek soli. Pozwól kurczakowi poleżeć w wodzie około 3 godzin. Jeśli nie masz czasu pomiń ten krok.
  2. Kurczaka wyjętego z solanki należy wyłożyć do obcieknięcia z nadmiaru wody. Do tego celu warto użyć rusztu z piekarnika oraz ręcznika papierowego.
  3. W czasie, gdy kurczak powoli obsycha przygotowujemy panierkę. Do dużego pojemnika należy wrzucić mąkę, czosnek, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cayenne i paprykę czerwoną. Dodatkowo należy dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, który pod wpływem wilgoci i temperatury sprawi, że panierka urośnie i będzie chrupiąca. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. W kolejnym kroku kurczaka dokładnie obtaczamy w przygotowanej panierce. Jeśli masz poczucie, że sama wilgoć z solanki to za mało by zrobić grubą panierkę na kurczaku to warto mięso wcześniej zamoczyć w maślance. Kurczak na zdjęciu był przygotowywany bez maślanki. Warto by kurczak poleżał trochę w pojemniku z panierką, „skórka” lepiej przywrze do mięsa.
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy mocno olej, musi być go na tyle dużo by mięso podczas smażenia było całe przykryte. Należy pamiętać by kurczaka smażyć partiami, dzięki temu utrzymamy wysoką temperaturę oleju a mięso będzie smaczniejsze. Przeciętnej wielkości pałka powinna smażyć się około 10 minut. Wyjętego z oleju kurczaka kładziemy na ruszcie z piekarnika, pod którym rozłożymy wcześniej ręcznik papierowy. Pozwalamy kurczakowi obciec z nadmiaru tłuszczu i odpocząć.

Przygotowanie sosu Buffalo

  1. W czasie, gdy smażymy kurczaka należy przygotować sos Buffalo. Do małego garnka wrzucamy masło i je rozpuszczamy. Masło ma się tylko rozpuścić, nie powinno nabrać temperatury. Rozpuszczone masło łączymy z sosem Frank’s Red Hot i dokładnie mieszamy. Warto poeksperymentować z sosem, jeśli jest zbyt pikantny należy dodać więcej masła. Sos jest gotowy, gdy ma jednolitą strukturę i jasno czerwony kolor.
  2. Gdy usmażony kurczak trochę odpocznie przekładamy go do dużego garnka, wszystko zalewamy przygotowanym sosem Buffalo. Następnie potrząsamy przez kilka minut garnkiem tak by całe mięso dokładnie zostało obtoczone w sosie. Panierka powinna wchłonąć cały sos. Tak przygotowanego kurczaka można już podawać – jest najbardziej zbliżony do oryginalnej formy. Proponuję jednak popracować jeszcze troszkę nad panierką.
  3. Kurczaka przekładam zatem na ruszt piekarnika, pod którym rozkładam papier do pieczenia. Kurczak powinien piec się 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pieczenie sprawi, że panierka będzie chrupiąca.
  4. Według mnie pikantny kurczak Buffalo najlepiej smakuje z frytkami oraz sałatką Colesław. Smacznego.