Domowy chleb na drożdżach

Domowy chleb każdego roku zyskuje coraz większą popularność, coraz częściej odchodzimy od supermarketowego pieczywa na rzecz własnych przepisów. Nic z resztą dziwnego, jest to proste, zdrowe i bardzo smaczne. Przygodę z pieczeniem domowego chleba wypada zacząć jednak od przepisów opartych na drożdżach – bez większego zachodu będziecie mogli przetestować czy to Wam odpowiada. Dzisiejszy przepis na domowy chleb należy zaś do najprostszych z jakimi się spotkaliśmy. Chleb super smakuje ze wszystkimi dodatkami i odpowiednio przechowywany zachowuje świeżość przez kilka dni.

Domowy chleb na drożdżach – składniki

  • 0,5 kilograma mąki pszennej (typ 550)
  • drożdże suche 2 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżeczki oleju do smarowania formy

Domowy chleb na drożdżach – przygotowanie

Składniki połączyć w dużym naczyniu, dokładnie wymieszać – najlepiej za pomocą robota kuchennego z końcówką do chleba. Wymieszaną masę przykryć ściereczką i pozostawić następnie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

składniki na chleb

Gdy czas wyrastania ciasta zbliża się ku końcowi należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni za pomocą funkcji grzanie góra – dół, w żadnym razie nie używajcie termo obiegu.

ciasto na chleb

Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

chleb domowy na drożdżach

Chleb powinien piec się około 35-40 minut, jest wtedy bardzo rumiany i chrupki. Po wyjęciu z piekarnika bezwzględnie powinien odpocząć i ostygnąć. Smacznego!

Zapraszamy także do zapoznania się z przepisem na chleb pszenny na zakwasie.

Jeśli chcesz śledzić Gotowego na Więcej jesteśmy także na Instagramie i Facebooku! Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami Gotowy na Więcej zapisz się do naszego newslettera.

0 0 vote
Article Rating