Domowy chleb każdego roku zyskuje coraz większą popularność, coraz częściej odchodzimy od supermarketowego pieczywa na rzecz własnych przepisów. Nic z resztą dziwnego, jest to proste, zdrowe i bardzo smaczne. Przygodę z pieczeniem domowego chleba wypada zacząć jednak od przepisów opartych na drożdżach – bez większego zachodu będziecie mogli przetestować czy to Wam odpowiada. Dzisiejszy przepis na domowy chleb należy zaś do najprostszych z jakimi się spotkaliśmy. Chleb super smakuje ze wszystkimi dodatkami i odpowiednio przechowywany zachowuje świeżość przez kilka dni.
Domowy chleb na drożdżach – składniki
- 0,5 kilograma mąki pszennej (typ 550)
- drożdże suche 2 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
- 2 czubate łyżki masła
- 350 ml ciepłej wody
- 2-3 łyżeczki oleju do smarowania formy
Domowy chleb na drożdżach – przygotowanie
Składniki połączyć w dużym naczyniu, dokładnie wymieszać – najlepiej za pomocą robota kuchennego z końcówką do chleba. Wymieszaną masę przykryć ściereczką i pozostawić następnie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy czas wyrastania ciasta zbliża się ku końcowi należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni za pomocą funkcji grzanie góra – dół, w żadnym razie nie używajcie termo obiegu.



Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika.



Chleb powinien piec się około 35-40 minut, jest wtedy bardzo rumiany i chrupki. Po wyjęciu z piekarnika bezwzględnie powinien odpocząć i ostygnąć. Smacznego!
Zapraszamy także do zapoznania się z przepisem na chleb pszenny na zakwasie.
Jeśli chcesz śledzić Gotowego na Więcej jesteśmy także na Instagramie i Facebooku! Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami Gotowy na Więcej zapisz się do naszego newslettera.
Jutro robię- dzięki!
super! podeślij zdjęcie jak upieczesz 🙂
Witam czy sypkie drożdże mogę zastąpić zwykłymi mokrymi ile muszę wtedy ich dać?
Martyna, dopiero dojrzeliśmy Twój komentarz. Oczywiście możesz zastąpić sypkie drożdże „normalnymi”. Ilość drożdży instant należy pomnożyć przez 2 i wyjdzie Ci ilość potrzebnych świeżych drożdży. Smacznego!