Przepis na placki z cukinii

Po przepisie na pikantnego kurczaka bezsprzecznie przyszedł czas na fajny przepis na potrawę wege. Jakiś czas temu sprawdzaliśmy czy dieta wegetariańska jest dla nas, wychodziło nam to dużo lepiej niż Filipowi Chajzerowi 😉 Jednym z owoców tego czasu był przepis na placki z cukinii. Potrawa jest bardzo smaczna, tania i z pewnością każdy da sobie radę z tym przepisem. Co równie ważne bardzo łatwo można ją modyfikować i przygotowuje się ją w dosłownie 10 minut. Zapraszamy do testowania i dzielenia się swoimi opiniami!

Przepis na placki z cukinii

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • 0,5 kg cukinii
  • 1 cebula szalotka
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • papryka słodka (1 łyżeczka)
  • bazylia (1 łyżeczka)
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę pokroić bardzo drobno, finalnie powinna być drobniej pokrojona niż cukinia. Oba składniki połączyć w dużej misce. Posolić.

2. Do cukinii i cebuli wrzucić 2 jajka oraz całą mąkę, dokładnie wymieszać. Odczekać kilka minut.

3. Sprawdzić konsystencję ciasta, powinno być dość gęste. Jeżeli cukinia puściła soki dodać więcej mąki, na koniec dodajemy przyprawy. Placki możecie również doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, same w sobie mają bardzo neutralny smak.

ciasto na placki z cukinii

4. Placki smażymy z każdej strony na złoto. W rezultacie z podanych składników powinniście otrzymać około 10-12 placków.

smażenie placków z cukinii

5. Placki z cukinii mogą być podawane na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze smakują jako potrawa sama w sobie jednak warto wykorzystać je jako dodatek do sosów.

placki z cukinii na talerzu