Ryż smażony to jedna z najbardziej powszechnych na świecie potraw – jada się ją wszędzie tam, gdzie dotarli emigranci z Azji, co więcej potrawa była podawana na międzynarodowej stacji kosmicznej. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o historii smażonego ryżu i jego społecznych implikacji warto obejrzeć dostępny na Netflixie serial Ugly Delicous, które poświęca jeden z odcinków temu tematowi.
Ryż smażony nie jest potrawą wyszukaną, bliżej mu raczej do dania biedoty. Potrawę przyrządza się z resztek i ma przede wszystkim „zapchać”. W naszej ocenie jest to jednak świetne danie, które można przygotować w dosłownie kilka chwil. Dbając zaś o jakość składników można otrzymać coś przepysznego. Polecamy spróbować i testować ze składnikami! Zachęcamy też do zapoznania się z innymi przepisami Gotowego na Więcej!
Składniki na chiński ryż smażony
- 100 gramów ugotowanego ryżu
- 200 gramów piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- Młoda cebula ze szczypiorkiem
- Garść małych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Łyżka sosu rybnego
- Pieprz do smaku
- Kilka łyżek oleju do smażenia
Ryż smażony – sposób przygotowania
Najważniejszą częścią dania jest przygotowanie ryżu – danie najlepiej smakuje, jeżeli ryż został przygotowany dużo wcześniej i zdążył już wysuszyć się w lodówce. Świeżo ugotowany ryż sprawdza się niestety średnio w przypadku tego dania.

Po pierwsze kroimy wszystkie warzywa oraz kurczaka w drobną kostkę. Rozgrzewamy woka lub głęboką patelnię. Pierwsza na patelni ląduje marchewka pokrojona w słupki, ponieważ potrzebuje najwięcej czasu. Następnie kolejno kurczak, cebula wraz z zieloną częścią szczypioru, czosnek oraz pieczarki. Całość należy smażyć na dużym ogniu i energicznie mieszać.



W kolejnym kroku do warzyw i kurczaka dodajemy ryż, wszystko intensywnie smażymy na złoty kolor. Ostatnim składnikiem, który wieńczy całą potrawę, jest jajko, które roztrzepiemy w głębokiej miseczce z łyżką sosu rybnego. Jako dodać do potrawy na dwa sposoby. W pierwszej wersji przed smażeniem warzyw wlewamy na patelnie miksturę jajka i sosu rybnego tworząc coś w rodzaju omletu – gdy jajko się już zetnie ściągamy je z patelni i kroimy w wąskie paski, które dodajemy do smażonego ryżu pod koniec gotowania. Drugą wersją dodania jajka jest wlanie mikstury prosto na patelnie z smażącymi się składnikami. W przypadku drugiej metody warto znaleźć na patelni trochę miejsca, gdzie jajko zdąży się mocno ściąć, następnie zaś mieszamy wszystkie składniki.



Na koniec potrawę doprawiamy pieprzem do smaku. Pamiętajcie by uważać z ewentualnym dodawaniem soli – sos rybny nada potrawie mocno słonego smaku. Potrawę podajemy posypaną szczypiorkiem.
Cudo ! Uwielbiam takiego domowego chińczyka 🙂
Proste, tanie i smaczne – za to uwielbiam azjatyckie jedzenie! BTW, uwielbiam oglądać azjatycki street food, jak przygotowują taki ryż w ogromnych wokach 😀