Dzisiejsza sałatka z tuńczykiem to receptura, którą dostałem od mamy, to kolejny z przepisów z jej repertuaru. Potrawa ta będzie mi się już zawsze kojarzyła z beztroskim dzieciństwem i smakiem świeżego chleba. Dziś z perspektywy lat uważam, że to nie tylko smaczne, sentymentalne danie, ale także super pomysł na drugie śniadanie lub lunch w pracy. Danie jest proste, szybkie i kolorowe. Naprawdę warto spróbować!

Sałatka z tuńczykiem – składniki
- Puszka tuńczyka
- 4 jajka
- 2 ogórki kiszone (średniej wielkości)
- Pół papryki
- Mała cebula
- Puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z tuńczykiem – sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, jeśli nie lubicie ich obierać warto zastosować pewien sprytny trik kuchenny. Ugotowane jajko należy włożyć do słoika wypełnionego do 1/3 wodą, zakręcić i zatrząść jak barman shakerem. Gwarantujemy, że skorupka z tak potraktowanego jajka zejdzie bez większych problemów. Obrane jajka przekładamy do dużego naczynia bądź pudełka i rozdrabniamy za pomocą widelca.



Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, kukurydzę natomiast dokładnie odsączamy z płynu. Tuńczyk powinien także zostać częściowo odsączony z sosu własnego. Wszystkie przygotowane składniki, wraz z majonezem, dodajemy do naczynia z jajkami – wszystko dokładnie mieszamy. Potrawę należy doprawić według własnych upodobań, my zazwyczaj pozostajemy na szczypcie soli i pieprzu. Potrawa z powyższych składników to około 4 duże porcje, idealnie więc na dwa posiłki dla pary. Sałatka wiele zyskuje, jeśli doda się do niej świeże zioła. Warto także poeksperymentować z dodawaniem składników.



Lubię takie połączenia. Smacznego!
Pysznie! Ten przepis dołącza do grona moich ulubionych dlatego że jest szybki i zawiera wszystkie składniki które uwielbiam😁