Sałatka z tuńczykiem

Dzisiejsza sałatka z tuńczykiem to receptura, którą dostałem od mamy, to kolejny z przepisów z jej repertuaru. Potrawa ta będzie mi się już zawsze kojarzyła z beztroskim dzieciństwem i smakiem świeżego chleba. Dziś z perspektywy lat uważam, że to nie tylko smaczne, sentymentalne danie, ale także super pomysł na drugie śniadanie lub lunch w pracy. Danie jest proste, szybkie i kolorowe. Naprawdę warto spróbować!

Sałatka z tuńczykiem na talerzu
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – składniki

  • Puszka tuńczyka
  • 4 jajka
  • 2 ogórki kiszone (średniej wielkości)
  • Pół papryki
  • Mała cebula
  • Puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka z tuńczykiem – sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, jeśli nie lubicie ich obierać warto zastosować pewien sprytny trik kuchenny. Ugotowane jajko należy włożyć do słoika wypełnionego do 1/3 wodą, zakręcić i zatrząść jak barman shakerem. Gwarantujemy, że skorupka z tak potraktowanego jajka zejdzie bez większych problemów. Obrane jajka przekładamy do dużego naczynia bądź pudełka i rozdrabniamy za pomocą widelca.

Najłatwiejszy sposób na obieranie jajek

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, kukurydzę natomiast dokładnie odsączamy z płynu. Tuńczyk powinien także zostać częściowo odsączony z sosu własnego. Wszystkie przygotowane składniki, wraz z majonezem, dodajemy do naczynia z jajkami – wszystko dokładnie mieszamy. Potrawę należy doprawić według własnych upodobań, my zazwyczaj pozostajemy na szczypcie soli i pieprzu. Potrawa z powyższych składników to około 4 duże porcje, idealnie więc na dwa posiłki dla pary. Sałatka wiele zyskuje, jeśli doda się do niej świeże zioła. Warto także poeksperymentować z dodawaniem składników.

Sałatka z tuńczykiem w pudełku
Sałatka z tuńczykiem
0 0 vote
Article Rating