Grzyby, grzybobranie i grzyby w marynacie, to wszystko to znak, że nadeszła jesień i mamy przed sobą ostatnie dni słoneczne dni. Co roku o tej porze wybieramy się do podwarszawskich lasów polować na borowiki, podgrzybki, kurki i maślaki. To dla nas nieodłączny element rytmu corocznego kalendarza. Wyprawa na grzyby jest świetnym sposobem, żeby spędzić czas z rodziną na świeżym powietrzu. Dodatkowo zebrane grzyby suszymy i przechowujemy do Świąt Bożego Narodzenia, nic tak dobrze nie smakuje jak wigilijne potrawy z własnoręcznie zebranymi grzybami.
Grzybobranie – poradnik i przepis
Mamy dziś dla Was kilka porad, które mogą się Wam przydać podczas grzybobrania oraz nasz rodzinny przepis na grzyby w marynacie. Dostałem tę recepturę od mojej mamy, a ta z kolei otrzymała go od mojej babci. Przepis krąży więc w naszej rodzinie od co najmniej 3 pokoleń, a mógłbym się założyć, że jeszcze dłużej. Nic jednak dziwnego, jest prosty i pozwala szybko przygotować pyszne przetwory, które wspaniale pasują jako dodatek do mięsa czy jeden ze składników tatara. Mamy nadzieję, że przekonamy Was do wycieczki do lasu. To może być jeden z ostatnich grzybiarskich momentów w tym roku!

Wyprawa na grzyby – o czym pamiętać przy grzybobraniu
Poniżej kilka porad, które sprawią, że wyprawa na grzyby będzie przyjemna i bezpieczna.
Sprawdź, czy są grzyby
W Internecie funkcjonuje kilka serwisów, na których grzybiarze zdają relację ze swoich wypadów. My korzystamy z grzyby.pl i nigdy nas nie zawiódł. Relacje użytkowników dają więc dobry ogląd na to czego możemy się spodziewać w lesie.



Pamiętaj o środku przeciwko kleszczom
Kleszcze to od lat plaga naszych lasów, roznoszą bardzo niebezpieczne choroby i trudno się przed nimi ustrzec. Pamiętaj, żeby przed każdą wizytą w lesie skorzystać ze środka przeciwko kleszczom i komarom, najlepiej takiego, który zawiera DEET. My zwyczajowo korzystamy z Mugga, sprawdziło się w Azji a i wołomińskich lasach też daje radę.
Zbieraj tylko te grzyby, do których jesteś absolutnie pewny/pewna
Nie powiemy nic odkrywczego przypominając, że nie wszystkie grzyby są jadalne. Niestety coraz częściej zdarzają się zatrucia. Chcesz uniknąć problemów? Studiuj atlas grzybów i wybieraj tylko te co do których masz 100% pewność, że są jadalne.



Śmieci
Niestety czystość naszych lasów często pozostawia wiele do życzenia. Nie będziemy przypominać o tym, że nie wolno śmiecić, to powinno być dla wszystkich oczywiste. Zachęcamy Was jednak do tego żebyście wracając z grzybów zabrali ze sobą choć trochę leśnych śmieci. Jedna osoba świata nie zmieni, ale jeśli każdy z nas zabierze po jednym śmieciu to nasze lasy będą dużo przyjemniejszym miejscem.
Ostrożnie z ogniem
Od kilku lat w Polsce panuje susza przerywana jedynie krótkimi epizodami deszczu. Szczególnie na tej sytuacji cierpią lasy, które regularnie płoną w całym kraju. Będąc na grzybach zachowaj więc szczególną ostrożność posługując się ogniem i rób to wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych.
Bez nerwów
Wyprawa na grzybobranie to świetny sposób by spędzić przyjemnie czas z rodziną na łonie natury, nie ma sensu się denerwować. Daj sobie czas dla siebie, odstaw telefon i troski życia codziennego, przeznacz te kilka godzin na miły spacer. Po co się denerwować, skoro o tam pod krzaczkiem rośnie piękny podgrzybek?
Każdy z tych punktów z pewnością wpłynie na Twój komfort podczas wyprawy na grzybobranie. Co jednak począć ze zbiorami? Polecamy naszą rodzinną recepturę, która zawsze wychodzi.



Rodzinny przepis na grzyby w marynacie – składniki
Żeby przygotować grzyby w marynacie potrzebujesz:
- Świeże grzyby leśne
- Niewielkie słoiki, w których będą przechowywane grzyby
- Ocet spirytusowy 10%
- 3 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka ziarenek gorczycy
- 4-5 ziarenek pieprzu
- Sól
- 1 łyżeczka cukru
Przepis na grzyby w marynacie – sposób przygotowania
Przygotowanie grzybów
Grzyby leśne dokładnie obierz i oczyść, upewnij się, że wszystkie są jadalne i nierobaczywe. Obrane grzyby umyj pod bieżącą wodą przy użyciu sita. Umyte grzyby ugotuj w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Grzyby gotujemy do czasu pojawienia się piany, następnie czekamy 2-3 minuty i odlewamy grzyby za pomocą sitka. Pozwalamy im następnie odpocząć kilka minut.



Przygotuj niewielkie słoiki, w których będziesz przechowywać weki. Słoików powinno być na tyle dużo by pomieściły wszystkie ugotowane grzyby, pamiętaj jednak, że każdy słoik może być zapełniony maksymalnie w 2/3. Każdy słoik dokładnie myjemy, wyparzamy za pomocą wrzątku i suszymy. Przygotowane słoiki wypełniamy grzybami.
Przygotowanie zalewy octowej
W międzyczasie w dużym garnku przygotowujemy zalewę octową, powinno być jej tyle by wypełnić w 90% każdy ze słoiczków z grzybami. Zalewa octowa przygotowywana jest z octu 10% i wody w stosunku, 1 szklanka octu na 2 szklanki wody, do garnka dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz, sól i cukier. Następnie zagotowujemy cały wywar.



Gotową zalewą octową zalewamy słoiki z grzybami. Po zalaniu słoika dokładnie go zakręcamy i stawiamy w spokojnym miejscu do góry dnem do czasu ostygnięcia. Gdy już ostygną można postawić je w prawidłowy sposób gdzieś w spiżarni czy w szafce. Grzyby w marynacie z naszego rodzinnego przepisu są gotowe do spożycia już 48h po zalaniu, jednak czym dłużej postoją tym będą smaczniejsze, w naszym przypadku zdarza się jednak niezwykle rzadko by weki wytrwały dłużej niż kilka tygodni, są zbyt smaczne. Zapraszamy także do lektury naszych pozostałych przepisów.
Zapraszamy również do naszych zaprzyjaźnionych blogerów: niezywkle ciekawy tekst na temat olejków eterycznych z lawendy oraz inspirujący przewodnik po Łazienkach Królewskich, w który mieliśmy drobny wkład.
Na grzyby nie chodzę, bo też ich nie jem, ale środek na kleszcze to must have, bo lubię ogólnie spacerować po lasach 🙂
Dokładnie tak! Pozdrawiamy!
Uwielbiam zbierać grzyby, a że mieszkam w pobliżu lasu, to zbieram je prawie codziennie. A potem przetwarzam i przetwarzam.
[…] drogą po ostatnim wpisie “Gotowy na więcej“, nabrałam ochotę na tartę z grzybami. Może uda się ją zrobić jeszcze w tym roku, mam […]